Historie

05.11.2008 12:55

 

Něco z historie

Něco z historie


Jízda na pramici z historického hlediska

Jízda na pramici spolu s rafty jsou dvě vodácké disciplíny, které jsou výhradně prováděny pod svazem vodáků České republiky - SVoČR.
Pramice, jako sportovní plavidlo, se začala používat již před válkou. Tehdejší kanoisté ji využívali pro výcvik nováčků. Dokonce i po válce byla tato lodní kategorie součástí kanoistických závodů. Jízdní vlastnosti pramice se blíží lodím rychlostní kanoistiky. Jízda na pramicích, tak jak ji známe dnes (některé disciplíny byly změněny, přidány), byla využívána tehdejším branným vodáctvím. První závody se konaly v roce 1954 v Žilině na Váhu. V roce 1957 byly tyto závody prvním mistrovstvím Československé republiky. Největšími propagátory pramic byli jmenovitě Smetana Antonín, Stejskal Vladivoj, Bříza Václav, Pavel Jaroslav a Barvínek Jaroslav.
Dnešní pramice označené P5 závodí ve vodáckých pětibojích. Pětiboj zahrnuje sjezd - cca 15km, sprint - do 1km, slalom - mezi brankami, závodní plavání, střelba ze sportovní vzduchové pušky. Vzhledem k časové a fyzické náročnosti závod probíhá celý víkend. Posádka je složena ze dvou háčků (předáků), dvou zadáků a kormidelníka. Soutěží se v pěti kategoriích. Závodníci vyjíždějí kvalifikační závody a získanými body se umísťují v „Českém poháru“ (celkové dosažení bodů za celou závodní sezonu). Dále se dostávají na mistrovství České republiky a dále na Mezinárodní mistrovství. Délka pramice je max. 650cm, záď 40cm, příď 50cm, šířka dna 80cm.
Nejsilnějšími kluby na Slovensku byl klub v Košicích, na Moravě klub v Hodoníně a v ČR z těch nejznámějších byly Lovosice, Mladá Boleslav, Bakov n.J., Řevnice, Čelákovice, Plzeň, České Budějovice, Žamberk a mnoho dalších.
 


Převzato ze stránek K.V. Deli Lovosice